Capaciteitstarief opnieuw uitgesteld

01 jul

0 reacties

Capaciteitstarief opnieuw uitgesteld

De invoering van de nieuwe nettarieven, waaronder het capaciteitstarief, werd -opnieuw- uitgesteld naar 1 januari 2023. Toch ziet het er naar uit dat het dan wel menens is. Bij het capaciteitstarief wordt een deel van de netkosten berekend op het piekvermogen in plaats van het verbruik.

Nieuwe nettarieven op basis van piekvermogen

Opgelet, volgende info is enkel voor gezinnen en kleine ondernemingen met een laag vermogen aansluiting. Voor bedrijfsklanten met grootverbruiksmeting gelden andere regels.

De elektriciteitsfactuur bestaat, ook in de toekomst, uit drie soorten kosten:

  • energiekosten,
  • netkosten,
  • en taksen en heffingen.

Wase Wind heeft enkel invloed op het gedeelte energiekosten.  Het capaciteitstarief gaat over de netkosten, nl. de kosten voor distributie (Fluvius) en hoogspanning (Elia). Concreet zal 80% van het gedeelte netkosten op de factuur verschuiven van het jaarverbruik naar het piekvermogen. Om dit piekvermogen vast te stellen wordt voor elk kwartier van de maand het gemiddelde vermogen gemeten. Per maand wordt het piekvermogen vastgesteld als het kwartier met het hoogste gemiddeld vermogen. Eenvoudig samengevat, hoe meer elektriciteit tegelijk wordt afgenomen, hoe hoger het piekvermogen.

Bij de afrekening wordt het gemiddelde genomen van de piekvermogens uit de voorbije 12 maanden. Hierdoor zorgt een maand met een onverwacht hoog piekvermogen niet voor een enorme stijging in de netkosten. Dat jaargemiddelde wordt vervolgens vermenigvuldigd met een vast bedrag per kW, zoals vastgelegd door de Vlaamse energieregulator (VREG). Voorlopig rekende de VREG met een bedrag van 39 euro/kW per jaar, maar er werden nog geen officiële tarieven hiervan gepubliceerd. Wel is er steeds een minimumbijdrage, wat overeenkomt met een gemiddelde maandpiek van 2,5 kW.

Alhoewel de nieuwe nettarieven voor alle aansluitpunten van toepassing zijn, kan het piekvermogen enkel met de digitale meter worden opgemeten.  Voor aansluitingen met een analoge meter rekent Fluvius met een vast piekvermogen van 2,5 kW. De kost op het verbruiksgedeelte blijft wel hoger bij de analoge meter. Klanten met een digitale meter hoeven dus niet slechter af te zijn. Verder zijn klanten die recht hebben op het sociaal tarief vrijgesteld van het capaciteitstarief, onafhankelijk van het type meter.  

Wat met zonnepanelen?

Het capaciteitstarief is enkel van toepassing op de stroom die van het net wordt afgenomen, voor de injectie verandert er dus niets. Ook op de zonnestroom die rechtstreeks verbruikt wordt is het capaciteitstarief niet van toepassing. Op momenten met veel zon kan het dus geen kwaad om meerdere toestellen tesamen te gebruiken, zolang er natuurlijk niet teveel extra stroom van het net wordt afgenomen.

Wie graag nog meer leest over het waarom van het capaciteitstarief en wat je zelf kan doen, kan hier terecht.