Nieuws

Certificaten

  partner

 

Capaciteitstarief

Klantenportaal

File op het net!?

Op de weg naar een klimaat neutrale samenleving vervangen we steeds meer toestellen op fossiele brandstoffen door elektrische alternatieven. Warmtepompen, elektrische wagens,…  Alhoewel ons elektriciteitsnet wel nog wat extra kan verdragen, wordt het in de toekomst op sommige momenten mogelijks te druk. Nu al zien we een duidelijke avondpiek wanneer gezinnen na het werk of school thuiskomen. Op andere momenten, zoals ‘s nachts, is het meestal vrij rustig. Een beetje zoals op de autostrade… Als alle elektrische wagens, waarvan er nog heel wat zullen bijkomen, ook nog op datzelfde moment met vol vermogen de batterij volladen onstaat een grote piekbelasting op het net. Om dat in de toekomst te vermijden, heeft de VREG beslist om vanaf 1 januari 2023 het capaciteitstarief in te voeren. 

kW of kWh?

Voor een goed begrip van de nieuwe nettarieven is het van belang mee te zijn met het verschil tussen vermogen en verbruik. Vermogen, uitgedrukt in kilowatt (kW), verwijst naar de hoeveelheid energie een toestel op een gegeven moment verbruikt. Hoe krachtiger het toestel, hoe meer vermogen. Verbruik, zoals terug te vinden op de energiefactuur, wordt uitgedruk in kilowattuur (kWh).  Hiermee wordt aangegeven hoeveel energie over een bepaalde tijd verbruikt is. Een toestel met een vermogen van 0,1 kW (of 100 W) heeft na 10 uren 1 kWh verbruikt.

Nieuwe nettarieven op basis van piekvermogen

Opgelet, volgende info is enkel voor gezinnen en kleine ondernemingen met een laag vermogen aansluiting. Voor bedrijfsklanten met grootverbruiksmeting gelden andere regels.

De elektriciteitsfactuur bestaat, ook in de toekomst, uit drie soorten kosten:

  • energiekosten,
  • netkosten,
  • en taksen en heffingen.

Wase Wind heeft enkel invloed op het gedeelte energiekosten.  Het capaciteitstarief gaat over de netkosten, nl. de kosten voor distributie (Fluvius) en hoogspanning (Elia). Concreet zal 80% van het gedeelte netkosten op de factuur verschuiven van het jaarverbruik naar het piekvermogen. Om dit piekvermogen vast te stellen wordt voor elk kwartier van de maand het gemiddelde vermogen gemeten. Per maand wordt het piekvermogen vastgesteld als het kwartier met het hoogste gemiddeld vermogen. Eenvoudig samengevat, hoe meer elektriciteit tegelijk wordt afgenomen, hoe hoger het piekvermogen.

Bij de afrekening wordt het gemiddelde genomen van de piekvermogens uit de voorbije 12 maanden. Hierdoor zorgt een maand met een onverwacht hoog piekvermogen niet voor een enorme stijging in de netkosten. Dat jaargemiddelde wordt vervolgens vermenigvuldigd met een vast bedrag per kW, zoals vastgelegd door de Vlaamse energieregulator (VREG). Voorlopig rekende de VREG met een bedrag van 39 euro/kW per jaar, maar er werden nog geen officiële tarieven hiervan gepubliceerd. Wel is er steeds een minimumbijdrage, wat overeenkomt met een gemiddelde maandpiek van 2,5 kW.

Alhoewel de nieuwe nettarieven voor alle aansluitpunten van toepassing zijn, kan het piekvermogen enkel met de digitale meter worden opgemeten.  Voor aansluitingen met een analoge meter rekent Fluvius met een vast piekvermogen van 2,5 kW. De kost op het verbruiksgedeelte blijft wel hoger bij de analoge meter. Klanten met een digitale meter hoeven dus niet slechter af te zijn. Verder zijn klanten die recht hebben op het sociaal tarief vrijgesteld van het capaciteitstarief, onafhankelijk van het type meter. 

Wat met zonnepanelen?

Het capaciteitstarief is enkel van toepassing op de stroom die van het net wordt afgenomen, voor de injectie verandert er dus niets. Ook op de zonnestroom die rechtstreeks verbruikt wordt is het capaciteitstarief niet van toepassing. Op momenten met veel zon kan het dus geen kwaad om meerdere toestellen tesamen te gebruiken, zolang er natuurlijk niet teveel extra stroom van het net wordt afgenomen.

Hoe de piekvermogens nagaan?

Gelukkig moeten we niet helemaal blind varen. Wie reeds beschikt over een digitale meter kan zijn kwartierverbruiken en piekvermogens eenvoudig opvolgen via mijn.fluvius.be. De maandelijkse piekvermogens worden enkel weergegeven voor verstreken maanden. Het piekvermogen in de lopende maand kan je terugvinden door in de verbruiksgegevens het hoogste kwartierverbruik te vermenigvuldigen met vier. Op elektrische toestellen vind je ook vaak een vermogen terug in kilowatt (kW) of Watt (W). Deze waarde is het maximale vermogen, wat vaak maar op een heel korte tijdsspanne wordt gevraagd. Dit mag niet verward worden met het piekvermogen dat getoond wordt in Mijn Fluvius, deze waarde wordt immers over een kwartier gemeten. Zo zal een waterkoker van 2 kW die 3 minuten aanstaat, maar voor een kwartierpiek van 0,4 kW zorgen.

Wat staat ons te doen?

Het capaciteitstarief hoeft zeker niet nadelig te zijn, voor vele gezinnen biedt het zelfs kansen om de netkosten te verlagen. In de eerste plaats is het aangeraden grote verbruikers, zoals elektrische verwarmingstoestellen, droogkasten en ovens niet samen aan te zetten. Voor wie reeds een digitale meter bezit kunnen de komende maanden een opportuniteit zijn om zonder financiële gevolgen de piekvermogens na te gaan. Door toestellen eens op verschillende momenten aan te zetten kan je een idee krijgen over hun aandeel in het verbruik. Gezinnen met een elektrische wagen, een warmtepomp of accumulatieverwarming lopen wel het risico op hogere piekvermogens. Toch is dit gemakkelijk te vermijden door deze slim aan te sturen, iets waar de installateur zeker bij kan helpen.

Sommige toestellen staan typisch voor langere periodes aan en kunnen niet zomaar op andere momenten gebruikt worden. Denk aan koelkasten, diepvriezers, verlichting,… Deze zullen zelf geen grote pieken veroorzaken, maar zorgen er wel voor dat op momenten met veel verbruik de piek nog extra hoog wordt. Verouderde toestellen of lampen vervangen door een nieuw, zuiniger model kan zo ook helpen om het piekvermogen te verlagen.

Voor verdere info:

Wat is het capaciteitstarief (Fluvius) 

Misvattingen over het capaciteitstarief weerlegd (VREG) 

Bereken zelf wat het capaciteitstarief betekent voor jouw stroomfactuur (VREG)